Informacije

6.5.2020.

45 nezaposlenih steklo nova znanja u poslovima potrebnim na ruralnom području

Nakon dvije godine provedbe završava projekt „AlterNET – Edukacijom i umrežavanjem do zaposlenja na ruralnom području“.

U različitim oblicima edukacije u projektu je sudjelovalo 45 dugotrajno nezaposlenih osoba iz 8 gradova i općina u Zadarskoj županiji. Projekt je provela udruga „Eko-Zadar“ u partnerstvu s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA).  Cilj projekta bio je povećati zapošljivost dugotrajno nezaposlenih osoba na ruralnom području Zadarske županije kroz stjecanje kompetencija za obavljanje poslova potrebnih na ovom području, umrežavanje s lokalnim dionicma i svladavanje vještina poslovnog komuniciranja. Aktivnosti su se provodile na područjima gradova Benkovca i Obrovca, te općina Gračac, Novigrad, Pakoštane, Polača, Stankovci i Sv. Filip i Jakov.

Spojiti nezaposlene s poslodavcima

Devet polaznica osposobljeno je za obavljanje poslova knjigovotkinje-računovotkinje te  je za njih provedena i dodatna edukacija koja je specifično vezana uz  knjigovodstvo i poslovanje OPG-a. Pet polaznica završilo je edukaciju za izradu poslovnih planova za prijave na mjere iz Programa ruralnog razvoja, istaknula je voditeljica projekta Nives Rogoznica iz udruge „Eko-Zadar“ navodeći kako se kontakti ovih osoba mogu pronaći na mrežnim stranicama ekozadar.hr i alterpoljoprivreda.com, te na 10 info točaka među kojima su i one u prostorijama udruge „Eko-Zadar“ i AGRRA-e.

- Bilo nam je važno spojiti osobe koje su kroz naš projekt stekle nova znanja s potencijalnim poslodavcima ili klijentima, te smo zato ovakve info točke uspostavili u gotovo svim općinama i gradovima na projektnom području. Situacija s protuepidemijskim mjerama nas je spriječila u tome ta takvu točku uspostavimo na području općine Stankovci, ali to se nadamo napravili prvom prilikom. Iz istog smo razloga na sve naše edukativne aktivnosti, osim nezaposlenih, pozivali i predstavnike javnog sektora, poljoprivrednike i udruge, te organizirali pet info dana i to u Zelengradu, Gračacu,

Polači, Pridrazi i Stankovcima. Koronavirus nas je spriječio u održavanju info dana u još tri općine, te u provođenju jedne od praktičnih radionica sa srednjoškolcima u SŠ Kneza Branimira u Benkovcu, s obzirom da ove aktivnosti, za razliku od onih edukativnih, nismo mogli održati uz pomoć modernih tehnologija, rekla je Rogoznica navodeći kako je u projektnim edukacijama i radionicama sudjelovalo  28 udruga.

Najveći interes za mjere za OPG-e

-111sudionika, od čega  22dugotrajno nezaposlene osobe, sudjelovalo je na ukupno  8 radionica pod nazivom „Prijava projekata na mjere u ruralnom razvoju uz informatičku edukaciju za potrebe korištenja mjera iz Programa ruralnog razvoja“ koje je vodio Neven Jurjević, savjetnik za poljoprivredu i ruralni razvoj u Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije. Radionica osnova pisanja projekata financiranih sredstvima EU-a i projekata iz područja ruralnog razvoja bila je također izvrsno posjećena; sudjelovala je 91 osoba, od čega 20 dugotrajno nezaposlenih.  U edukaciji  „A sad na posao“ gdje su mogli  naučiti kako otvoriti OPG, obrt, j.d.o.o. ili udrugu i javno se predstaviti sudjelovalo je 59 osoba, a u svakom gradu i općini  u kojima se projekt provodio održana je i radionica „Prepoznavanjem resursa i potreba zajednice do osmišljavanja vlastitog posla“ . U pripremi i provedbi ovih aktivnosti sudjelovao je Matej Mikulić, savjetnik za međusektorsku suradnju u Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije. Projekt AlterNET na motivacijskim je radionicama okupio učenike OŠ Sv. Filip i Jakov i Srednje škole  kneza Branimira Benkovac. Svrha ovih radionica bila je potaknuti mlade ljude da o svojem kraju promišljaju kao o izvoru poslovne prilike kako bi sutra bili nositelji razvoja i inovatori. Dobrih ideja za originalne suvenire nije nedostajalo, rekla je voditeljica projekta Nives Rogoznica iz udruge „Eko-Zadar“.

Projekt AlterNET, vrijedan 957.059,31 HRK, u potpunosti je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

                         Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost udruge „Eko-Zadar“.